Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω

50000 + 1 λόγοι να απεργήσεις την 1 Μάη 22

Συνάδελφε στον τουρισμό,

Ξεκίνησε η σαιζόν το 22, η πανδημία μπήκε στις ντουλάπες μαζί με τα μάλλινα, ήρθε το καλοκαίρι. Κατά την κυβέρνηση, τα όποια μέτρα-πρωτόκολλα πάνε κι αυτά διακοπές.

Ακούμε πως τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά τις αφίξεις, ότι πηγαίνουμε καλά σαν χώρα, ότι θα προσεγγίσουμε το 2019. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα προσδοκίας, αναμονής ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι θα είμαστε όλοι κερδισμένοι.

Άραγε κερδίζουμε όλοι;;;

Όσοι συνάδελφοι έπιασαν δουλειά, αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα για εμάς τους εργαζόμενους είναι διαφορετική.

Η έλλειψη σε προσωπικό έχει χτυπήσει κόκκινο! Παίζουν με την υγειά και την ασφάλεια μας. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία δουλεύουν στα όρια, τα τμήματα άδεια, λείπουν καμαριέρες, σερβιτόροι, μάγειροι, σε όλες τις ειδικότητες υπάρχει πρόβλημα. Καλά καλά δεν ξεκινήσαμε και τα 10ωρα – 12ωρα πάνε σύννεφο. Κι οι μισθοί;;; Στα τάρταρα.

Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες για την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό. Άρθρα, αναλύσεις, εκτιμήσεις από διάφορους ειδικούς μαζί με την μεγάλη εργοδοσία, την κυβέρνηση είναι λες και όλοι τους ξαφνικά, αλλά συντονισμένα, ανακαλύπτουν την Αμερική. Ανακάλυψαν 50.000 εργαζόμενους που λείπουν από τον τουρισμό.

Και όλοι τους απορούν. Μα γιατί δεν έρχονται για δουλειά; Μα καλά δεν θέλουν να δουλέψουν οι άνεργοι; Δεν έχουν ανάγκη; Με τόσο καλούς μισθούς;;; Απορίας άξιο λοιπόν για αυτούς, γιατί δεν υπάρχουν ουρές εργαζομένων έξω από τα ξενοδοχεία για να πιάσουν δουλειά;

Τι υποκρισία!  Τι κοροϊδία! Κάνουν ότι δεν ξέρουν όλοι αυτοί πώς χτίστηκε το τουριστικό θαύμα στην χώρα μας! Πώς φούσκωσαν οι τσέπες των μεγαλοξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων όλα αυτά τα χρόνια, ενώ για τους εργαζομένους είχαμε μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων.

Πέρασαν νόμοι από όλες τις  κυβερνήσεις  κάνοντας μας φθηνότερους με μισθούς το 700 – 800 ευρώ, με κάθε μέρα δουλειά, χωρίς ρεπό, να μην μιλάμε, να μην αντιδράμε. Να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. 

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ξέρουμε ήδη ότι ο πρώτος μισθός,  ο δεύτερος, θα φύγει σε χρέη. Με την ακρίβεια να καλπάζει σε όλα, σούπερ μάρκετ, ρεύμα, καύσιμα η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για την επιβίωσή μας. 

Για άλλη μια φορά μας καλούν να βάλουμε πλάτη, μας λένε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι καιρός για να ζητάτε. Τα ψίχουλα που πέταξε η κυβέρνηση με 13€ για καύσιμα και 1,66€ αύξηση στον μισθό είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, την ώρα που δίνει δις ευρώ  στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και δις ευρώ  στο ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά ο πόλεμος στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας φέρνει νέα δεινά στους λαούς της περιοχής. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών- ιμπεριαλιστών. Αυτοί νοιάζονται για τα φράγκα, ποιος θα έχει τον έλεγχο στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο στην μεταφορά τους. Για αυτό σφάζουν  τους λαούς όπου γης, σήμερα στην Ουκρανία, χθες στην Συρία, προχθές στην Γιουγκοσλαβία. Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, η στήριξη από την μεριά της κυβέρνησης της αμερικανονατοικής δολοφονικής μηχανής ελλοχεύει νέους κινδύνους για τον λαό μας.

Συνάδελφε στον τουρισμό, μην ανέχεσαι άλλο αυτήν την κατάσταση,  φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους, δυστυχία, προσφυγιά. 

Υπάρχουν…. 

50.000 λόγοι σήμερα για να απεργήσεις

50.000 λόγοι για να ξεσηκωθείς

Και ένας ακόμα λόγος για να παλέψεις. Η  1η  Μάη δείχνει τον δρόμο. Η πάλη είναι η ελπίδα των λαών! 

Διεκδικούμε:

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας· Μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας στους χώρους δουλειάς’ κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, · γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα · διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Απαιτούμε:

Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, της χώρας μας στον πόλεμο! Τώρα  να κλείσουν όλες οι βάσεις.