Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ανακοίνωση ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων

Η συνταγή όλων των κυβερνήσεων για να φορτώνουν τη χασούρα των επιχειρηματικών ομίλων και να αυξάνουν την κερδοφορία τους είναι η ίδια, με μικρές παραλλαγές στο μίγμα.

Μείωση μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων, χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης και αξιοποίηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, παλιού και νέου.

Το επιβεβαιώνει καθημερινά η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κρίση και ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον κλάδο του επισιτισμού, που χτυπήθηκε όσο λίγοι από την πανδημία.

Τί κι αν αλλάζουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει.

  • Κατάργηση των ΣΣΕ το 2012 με ΠΑΣΟΚ και διατήρηση ως σήμερα των νόμων που τις υπονομεύουν.
  • Μείωση των συντάξεων το 2010 με ΠΑΣΟΚ, το 2012 με ΝΔ και το 2016 με ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σωρεία αντεργατικών νόμων που χτυπούν εργασιακά, συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα με υπουργούς εργασίας τον Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), τον Βρούτση (ΝΔ), την Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Χατζηδάκη (ΝΔ).

Και ο διαγκωνισμός στο χείμαρρο της αντιλαϊκής πολιτικής τέλος δεν έχει, αφού τα στελέχη όλων αυτών των κομμάτων σπρώχνονται για το ποιος θα πάρει τη σκυτάλη από τον άλλον, για να συνεχίσει να νομοθετεί νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους. 

Σε αυτή την κούρσα επεδίωξε να μπει μπροστά και να την οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) με ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, τον βουλευτή και αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που πρότεινε ευθαρσώς οι εργαζόμενοι στην εστίαση να ασφαλίζονται με εργόσημο (κάτι σαν «συνεργατικός» διανομέας) και να ασφαλίζονται με 220 ευρώ για 8ωρη δουλειά! Όσο δηλαδή ασφαλίζεται σήμερα κάποιος που δουλεύει 4ωρο. Νομιμοποίηση δηλαδή της μαύρης και ανασφάλιστης δουλειάς που αξιοποιεί εδώ και χρόνια η εργοδοσία του κλάδου.

Δεν ξέρουμε πόση τύχη έχει σήμερα η πρόταση του ΚΙΝΑΛ (αν και αναρωτιόμαστε πώς και δεν τη σκέφτηκε ακόμη ο μακελάρης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Χατζηδάκης), αλλά ένα είναι βέβαιο: Ότι όποιος νόμιζε ότι η μπόρα πέρασε το καλοκαίρι του 2021 με το νόμο έκτρωμα έκανε λάθος. 

Τα επιτελεία των επιχειρηματικών ομίλων επεξεργάζονται όλες τις πιθανές συνθέσεις των αντεργατικών μέτρων που έχουν μέχρι τώρα στα χέρια τους και πάλι δεν τους βγαίνει. Αποζητούν ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση για να έρθει γρηγορότερα η μεγάλη κερδοφορία. Απαιτούν νέα μέτρα, ακόμη πιο βάρβαρα, για να πατήσουν για τα καλά στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Θέλουν μηδενικές εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς πείνας και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Και μπρος σε αυτό τους το σχεδιασμό δε διστάζουν να βάζουν το πολιτικό τους προσωπικό να «ξεβρακωθεί» εντελώς. 

Να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια ότι η σοσιαλδημοκρατία και οι -δήθεν- αριστερές κυβερνήσεις αποτελούν το πιο καλό τους εργαλείο όταν είναι να στήσουν στη γωνιά την εργατική τάξη και το λαό.

Έχει λοιπόν δίκιο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος! 

Η σοσιαλδημοκρατία έχει τη λύση!

Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι τους έχουμε πάρει όλους χαμπάρι!

Τα σωματεία του κλάδου βγαίνουμε μπροστά για την προστασία του Εισοδήματος της Δουλειάς και της Υγείας του Λαού στις 26 Φλεβάρη στα μεγάλα συλλαλητήρια και δίνουμε την απάντησή μας: 

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Κανένας εργαζόμενος με εργόσημο.
  • Κάτω τα χέρια από το τεκμαρτό των σερβιτόρων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Κρατικήχρηματοδότησηγιατηστήριξητουδημόσιουσυστήματοςυγείας,επίταξητουιδιωτικούτομέα της υγείας

Υ.Γ. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, που αποτελεί μηχανισμό του ΚΙΝΑΛ μέσα στο κίνημα, με τίτλο: «ΑΛΛΟ Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ … ΑΛΛΟ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ»δεν μπορεί να ντύσει με φύλλο συκής ούτε τα στελέχη του, ούτε τις προτάσεις τους.

Η Σοσιαλδημοκρατία είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια καθοδήγηση που έχει και η Νέα Δημοκρατία: τη ΜΕΓΑΛΟ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!Και πάντοτε την ξελάσπωνε με τα καλύτερα εργαλεία! 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ