Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ανακοίνωση ΕΚΒΣΔ για απεργία εργαζομένων στη WOLT

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Wolt

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους διανομείς της «WOLT» που βρίσκονται σε απεργία, με μαζικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή των διανομέων ανά παραγγελία.

Κάτω από τον προκλητικό όρο του «συνεργάτη» η εταιρεία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν «παραδώσει» όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με  αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη.

Ο αντεργατικός νόμος αυτός, ”βαφτίζει” τους εργάτες “συνεργάτες”,  απαλλάσσοντας τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου, της «αύξησης» του εισοδήματος, έχουν διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα. Είναι το αντεργατικό μοντέλο, «υπάλληλος με μπλοκάκι» και πληρωμή με το κομμάτι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις.

Και στην περιοχή μας, με τους δεκάδες εργαζόμενους διανομείς σε επιχειρήσεις εστίασης, είναι γνωστή η εντατικοποίηση της εργασίας σε αντίξοες (πολλές φορές) καιρικές συνθήκες, με τους διανομείς να βρίσκονται υπό πίεση για να παραδώσουν όσο το δυνατό περισσότερες παραγγελίες. 

Και στην περιοχή μας, έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα, με νέους συναδέλφους μας να χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους, λόγω των εντατικών συνθηκών εργασίας και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.

Ο αγώνας των συναδέλφων της «WOLT» είναι και δικός μας αγώνας! Ο αγώνας των διανομέων της Efood, της COSCO, ΛΑΡΚΟ κ.α., δείχνει τον δρόμο και τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι όταν συσπειρώνονται στα σωματεία τους και σαν μια γροθιά παλεύουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου στέκεται στο πλευρό των διανομέων της «WOLT» και καλεί τους συναδέλφους διανομείς στα νησιά μας, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και οργανωμένα να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής τους.