Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ανακοίνωση ΕΚΒΣΔ για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίες στον καύσωνα

Με βάση την πείρα που υπάρχει  και τις καταγγελίες που δέχεται το Εργατικό Κέντρο , εργαζόμενοι εκτίθενται σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας σε συνθήκες καύσωνα 

Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δίπλα στην εντατικοποίηση με  την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζουν τους  κίνδυνους  για τους εργαζόμενους. 

Ήδη καταγράφονται περιστατικά θερμικής καταπόνησης και ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.  

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους  με ευθύνη του  Υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας την ζωή τους « κορώνα –γράμματα».

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία της περιοχής σε επιφυλακή για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα.:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή. 
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.