Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ανακοίνωση ΕΚΒΣΔ για τον θάνατο 39χρονου μετά από πτώση από δέντρο εν ώρα εργασίας

Το ΕΚΒΣΔ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του 39χρονου εργάτη, πατέρα 3 παιδιών, που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από δέντρο μεγάλου ύψους κατά τη διάρκεια εργασιών κλαδέματος.

Το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει την έλλειψη ύπαρξης όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ειδικά σε εργασίες υψηλής επικινδυνότητας. 

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ακολουθώντας πιστά τις αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή τους, λόγω των νόμων τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων, αναθέτουν όλων των ειδών τα έργα σε εργολαβίες. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς όπως καθαριότητας, πρασίνου κ.α., είναι πολιτική επιλογή τόσο σε Δήμους αλλά και σε Περιφέρειες. Το να βαφτίζονται ενισχύσεις οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η μετατροπή Δήμων και Περιφερειών σε μάνατζερ που παραχωρούν τα πάντα σε ιδιώτες, επιφυλάσσει αρνητικές εξελίξεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους δημότες. 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η μη συντήρηση και  ανανέωση του απαραίτητου εξοπλισμού, που θεωρούνται κόστος, για τους εργοδότες, μαζί με την εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.

Είναι δε τέτοια η εγκατάλειψη, που στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν υπάρχει καν Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου για να επιθεωρεί τους χώρους εργασίας. Σε περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων ο επιτόπιος έλεγχος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί άμεσα με αυτοψία, μιας που η υπηρεσία -υποστελεχωμένη και αυτή- εδρεύει στον Πειραιά και έχει στην ευθύνη της όλο το Ν. Αιγαίο.

Είναι η ώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς! Δε φταίει η κακιά ώρα για την απώλεια της ζωής του εργαζόμενου! Δεν το βάζουμε κάτω. 

Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ διεκδικεί, 

  • μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εργαζομένων
  • άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών
  • στήριξη και αποζημίωση της οικογένειας του σκοτωμένου συναδέλφου μας 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ
ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΣΤΙΣ 10:30πμ

Η Διοίκηση
30/04/2021