Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, στην πλ. Ελευθερίας, στις 10:30πμ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλων του κόσμου. Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! 

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά γίνεται σε συνθήκες ενός  ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας. Οι λαοί γίνονται μάρτυρες και θύματα ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την μια και της Ρωσίας από την άλλη. 

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα δεν ενδιαφέρονται για τους λαούς, αλλά για τα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων, για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων. Για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και τους δρόμους μεταφοράς τους. Μπροστά σε αυτό είναι αδίστακτοι, διαλύουν χώρες, σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατρέψει την χώρα μας σε μια τεράστια αμερικανονατοϊκή βάση, δίνοντας γη και ύδωρ προς εξυπηρέτηση των «συμμάχων»!!!, εμπλέκοντας την χώρας μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο, και ταυτόχρονα σε μαγνήτη αντιποίνων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστή- ιμπεριαλιστή. 

Τώρα, χρειάζεται να φουντώσει ο αγώνας, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας, τη μη συμμετοχή και διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο, που ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, το κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων.

Καμία θυσία για τα κέρδη τους! Αρκετά πληρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια! Ως εδώ! 

Μετά την 10ετη καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια, την ανάπτυξή τους, την πανδημία και τώρα με τον πόλεμο οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν πλάτη, να κάνουν υπομονή, να μην διεκδικούν γιατί οι εποχές είναι δύσκολες!

Καμία υπομονή! Τώρα είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους. Να παρθούν άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας!

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, μειώνουμε τα αναγκαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ γιατί οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, οι λογαριασμοί ρεύματος που έρχονται στα σπίτια ξεπερνάνε έναν μισθό, η μετακίνηση με το αμάξι είναι πλέον απαγορευτική. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί αύξηση του μισθού ψίχουλα, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με βάση το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός το ύψος του, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, δλδ. τα κέρδη της μεγάλης εργοδοσίας. 

Εδώ και 15χρόνια ο μισθός είναι καθηλωμένος κάτω από τα όρια της φτώχειας. H περιβόητη αύξηση του μισθού είναι κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας!

Μας κοροϊδεύουν! Σε εμάς μοιράζουν 2ευρα και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο ΝΑΤΟ, δίνουν δισεκατομμύρια. 

Είναι πρόκληση! Εμείς οι εργαζόμενοι  να μην ξέρουμε πώς να τα φέρουμε βόλτα και οι λίγοι να  μην ξέρουν  τι έχουν!

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για καλύτερο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς. Να μπεί φρένο στα ατέλειωτα ωράρια, στη δουλεία λάστιχο,  στους μισθούς πείνας και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταθούμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς, ενάντια στην βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

  • επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, 
  • αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού
  • κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, 
  • γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα σήμερα! Καμία υπομονή, καμία αναμονή για νέους σωτήρες! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, το έργο το έχουμε ξαναδεί! Αρκετά μας έσωσαν όλα αυτά τα χρόνια! Φτάνει! 

Τώρα μπροστά οι δικές μας ανάγκες! Οι δικοί μας αγώνες θα φέρουν αποτέλεσμα! Οδηγός και αλάνθαστος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα. Η 1η Μάη αποτελεί φάρο και ελπίδα των εργατών όλου του κόσμου!

Για να ανασάνουμε παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
Όλοι και όλες στην συγκέντρωση Κυριακή 1η Μάη 10:30 πλ. Ελευθερίας.