Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω

Ανακοίνωση Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω για όμιλο Κυπριώτη

Οι 700 εργαζόμενοι του Ομίλου Κυπριώτη που παραμένουν στον αέρα δεν ξεχνούν ούτε χαρίζουν τα δικαιώματα τους!

Για δεύτερη σαιζόν -πανδημίας, οι μεγάλοι του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους  για το ευνοϊκότατο περιβάλλον που διαμορφώθηκε τόσο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας COVID,τα οποία είναι  κομμένα και ραμμένα πάνω τους, όσο και την  εργασιακή ζούγκλα  που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται όλο και πιο φτηνό εργατικό δυναμικό. 

Σε αυτό το αντεργατικό παζλ οι 700 εργαζόμενοι του Ομίλου Κυπριώτη στο νησί, παραμένουν στον αέρα.

Μοναδικό εισόδημα για όσους με αποκλειστικά ευθύνη του ομίλου, έμειναν χωρίς δουλειά είναι τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Μαϊου, που κατατέθηκαν πριν λίγες μέρες. 

Οι συνάδελφοι τραβούν τον δικό τους Γολγοθά με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού του Ιουνίου ,αλλά και αν θα είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας και για πόσο διάστημα. 

Η εργοδοσία από μεριάς κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων μένει στο απυρόβλητο. Ορισμένοι μάλιστα  φτάσανε στο σημείο  να ενοχοποιούν τους συναδέλφους που μένουν άνεργοι γιατί δεν αποδέχονται, την αλλαγή ειδικότητας ,τους χαμηλότερους μισθούς, την αλλαγή τόπου κατοικίας, τα ατελείωτα ωράρια .

Τους καλούν δηλαδή να αλλάξουν  εκμεταλλευτή και με ένα σμπάρο να κερδίσουν δυο τρυγόνια. Να καταφέρουν να έχουν στην διάθεσή τους επιπλέον φτηνότερα  εργατικά χέρια που λόγω ανάγκης θα είναι  πιο ευάλωτα και  κυρίως να «ξεχαστούν»   τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις τους  απέναντι στον Όμιλο.

Αυτά που τραβάνε οι εργαζόμενοι του Ομίλου Κυπριώτη δεν είναι εξαίρεση. Είναι ένα παράδειγμα από την κατάσταση που βρίσκονται και άλλοι συνάδελφοι στην Λήμνο, στην Κέρκυρα και αλλού όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και με την ανοχή της κυβέρνησης κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους ,χωρίς να αποζημιωθούν.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Κυπριώτη με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανένα τα δικαιωμάτα τους.

Θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για 

α) εξασφάλιση θέσεων εργασίας

β) εξασφάλιση εισοδήματος και ασφάλισης για όλους  Ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει  απροστάτευτος. 

Το Σωματείο Ξεν/λων & Σερβιτόρων Κω  κατέθεσε αίτημα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας  που είναι πλεον αρμόδιος από το Υπουργείο Εργασίας  για να ορίσει  συνάντηση με την εργοδοσία.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις με τους εργαζόμενους του Ομίλου  τοπικά με επόμενη την παράσταση στο ΣΕΠΕ Κω και την ενημερωτική σύσκεψη την Δευτέρα 2 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο στις 19:30μ.μ. 

Το ΔΣ