Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

ΕΚΒΣΔ: Για την Λευκή Νύχτα στην Κάλυμνο

«ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» -«ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η «Λευκή Νύχτα» έρχεται να προστεθεί στην λίστα εξόντωσης των εμποροϋπαλλήλων στο νησί της Καλύμνου, που διοργανώνεται από Εμπορικό Σύλλογο Καλύμνου, με τη συνδρομή του Επαρχείου και του Δήμου.

Παρόμοιες εκδηλώσεις και ενέργειες παρουσιάζονται ως πρόφαση για την τόνωση της κίνησης της αγοράς, την αύξησης της δουλειάς στα μαγαζιά! Είναι η χαρά του καταναλωτή! 

Εμείς απαντάμε ότι είναι τουλάχιστον θράσος να ζητάνε από τη μάνα εμποροϋπάλληλο να γυρίζει στο σπίτι της τα μεσάνυχτα και να επιστρέφει στη δουλειά το ξημέρωμα της επόμενης μέρας! Τα μεγάλα τους λόγια δεν πείθουν πια κανένα, πολύ περισσότερο δεν πείθουν τους εμπροϋπαλλήλους που έχουν φτάσει στο σημείο της εξαθλίωσης με τους μισθούς ψίχουλα και τις άθλιες συνθήκες εργασίες.

Πράγματι, κέρδη υπάρχουν. Από τα παραδείγματα που έχουμε άλλες περιοχές της Ελλάδας όμοιων διοργανώσεων, καθώς και από το νησί της Κω πριν μόλις δύο μήνες, αποδεικνύεται ότι λίγα και διαλεκτά είναι τα μαγαζιά που κερδίζουν τελικά, τα μεγάλα καταστήματα ή αλυσίδες, τα οποία σέρνουν μαζί τους μικρομάγαζα με την ελπίδα ότι θα δουλέψουν, μπαίνοντας σε επιπλέον έξοδα για την κάλυψη της συμμετοχής τους.

Για τους εργαζόμενους μόνο «μαύρες» μπορούν να χαρακτηρισθούν αυτές οι νύχτες, αφού το στήσιμο και καθάρισμα πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν στο επόμενο διάστημα συνεχόμενο ξεχύλωμα του ωραρίου τους και σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου τους αφού μπροστά τους έχουν το εορταστικό πρόγραμμα των καταστημάτων. Οι εμποροϋπάλληλοι το πιο πιθανό αυτές τις γιορτές να τις περάσουν εξουθενωμένοι, ανήμποροι να τις χαρούν.

Ο μεγαλύτερος όγκος των καταναλωτών είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν περιμένουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να ξοδέψουν σε ψώνια. Η αύξηση σε είδη βασικής κατανάλωσης, σε ρεύμα, σε καύσιμα, έχουν γονατίσει την αγοραστική τους δύναμη. Δεν έχουν χρήματα για να τα ξοδέψουν.

Αυτό που λείπει για την ”τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά τα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου Καλύμνιου.

Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι είναι, εδώ και τώρα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, ουσιαστική αύξηση μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.