Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

ΕΚΒΣΔ: Στήριξη της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών 8-9 Φλεβάρη

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Β.Σ.Δ. στηρίζει την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών 8-9 Φλεβάρη.

Ο λαός των νησιών γνωρίζει τον «αποκλεισμό τους» από την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, κάνοντας την μετακίνηση των νησιωτών απαγορευτική.

Ένα εισιτήριο για κατάστρωμα είναι γύρω στα 60€ περίπου, με 12 ώρες ταξίδι από Κω για Πειραιά!!! 

Ακόμη και η σύνδεση μεταξύ των νησιών μας δεν είναι σε καθημερινή βάση, όπως θα έπρεπε, με το κόστος των εισιτηρίων να παίρνουν τον ανήφορο!

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απολαμβάνει προκλητικά προνόμια, ζεστό χρήμα μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κι ένα σωρό δώρων που προέρχονται από όλους αυτούς που κυβέρνησαν. Ο ελληνικός στόλος παγκόσμια κατέχει από τις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά την κερδοφορία. Χορός δισεκατομμυρίων! Μόνο από το 2018 έως το 2022 η αξία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 92%, έφτασε στα 158,9 δισ. δολάρια, σε μια 5ετία.

Οι ναυτεργάτες από την άλλη, χρόνο με το χρόνο, βλέπουν τις κατακτήσεις τους να περπατούν στη σανίδα και να ρίχνονται στη θάλασσα με εντολή των εφοπλιστών. Χωρίς σύμβαση από το 2010, με μισθούς πείνας και τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας αγώνας. 

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους: 

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.
  • Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ. 
  • Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.