Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω

Επιστολή Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω προς τον Υπουργό Εργασίας Χατζηδάκη

Προς:

Γραφείο Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Υπουργό Κ. Χατζηδάκη

Κοιν: Γεν Γραμματέα Υπουργείου Α Στρατινάκη

κ. Υπουργέ, 

Στην εργατική διαφορά στο ΣΕΠΕ Κω στις 9/7/2021, που αιτήθηκε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτώρων Κω και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου ανακοινώθηκε από τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στο νησί της Κω, αυτό του Κυπριώτη με 1522 δωμάτια και 4000 συνεδριακές θέσεις, πως δεν θα λειτουργήσει για την φετινή σαιζόν

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι πλήρως ενημερωμένες.

Σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στην Βουλή. 

Από τον Ιούλη λοιπόν, 700 εργαζόμενοι του ομίλου βρίσκονται στον αέρα.

Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται χωρίς δουλειά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Μοναδικό εισόδημα για όσους με ευθύνη της εργοδοσίας, έμειναν χωρίς δουλειά είναι τα 1068 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να τους διασφαλίζεται (με ευθύνη της κυβέρνησης σας) η επιδότηση ανεργίας ή οποιοδήποτε άλλη στήριξη, για το διάστημα που παραμένουν άνεργοι.

Όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία μένει στο απυρόβλητο με ευθύνη του Υπουργείου.

Αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι των εργαζομένων. 

Αρνείται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το τι σκοπεύει να κάνει, με πιο χαρακτηριστική την προκλητική αναβολή που αιτήθηκε στον ΟΜΕΔ για την ανάδειξη συμφιλιωτή μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη.

Σημαντικά ζητήματα που άπτονται της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας χρειάζεται άμεσα να οριστικοποιηθούν αφού οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν ενεργή εργασιακή σχέση με την επιχείρηση, μιας που πρόκειται για εποχικούς εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Το Σωματείο παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τόσο πολύ προβάλλατε από το Υπουργείο σας ως «δίχτυ προστασίας» για τα εργασιακά δικαιώματα, απευθύνθηκε στον ΟΜΕΔ για να οριστεί η συμφιλιωτική συνάντηση.

Από τις 6 Αυγούστου που κληρώθηκε συμφιλιωτής όχι μόνο δεν ορίστηκε η συνάντηση, αλλά δεν μας επιδόθηκαν όλα τα έντυπα που η διαδικασία ορίζει. Είναι αδύνατον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό και να ενημερωθούν, ενώ με την αγωνία και την αβεβαιότητα που διαμορφώνεται οι δυσκολίες επιβίωσης για τους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται. 

Τα διάφορα διαδικαστικά κωλύματα είναι ευθύνη του Υπουργείου και της πολιτικής σας 

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση τον μόνο που διευκολύνει και ωφελεί είναι την εργοδοτική πλευρά.

Με άλλα λόγια ο όμιλος Κυπριώτη για δικούς του οικονομικούς λόγους επέλεξε να μην λειτουργήσει κανένα από τα ξενοδοχεία για την φετινή σαιζόν αφήνοντας στον αέρα 700 εργαζόμενους 

Και το Υπουργείο Εργασίας ενώ γνωρίζει πλήρως την κατάσταση, αδιαφορεί.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας που είναι το πλέον αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προκαλέσει άμεσα συνάντηση με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να 

  • -ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των 700 εργαζόμενων για την λειτουργία του χώρου εργασίας τους
  • -να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
  • -να εξασφαλιστεί εισόδημα και ασφάλιση για όλους.