Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Για τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον Ν. Χαρδαλιά

Σήμερα 18 Μάρτη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη Ν. Χαρδαλιά. Στη συνάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία μετέφερε την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους στους χώρους δουλειάς. Μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη της εργοδοσίας που είναι εγκληματική και φτάνει μέχρι και το θάνατο εργαζομένων. Αποκρύπτει σκόπιμα την ύπαρξη κρουσμάτων στις επιχειρήσεις. Μετέφερε την ασυδοσία της εργοδοσίας που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσει η κερδοφορία της. Οι χώροι εργασίας αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Απαιτήσαμε να παρθούν μέτρα εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα με οργανωμένο σχέδιο μέτρων, με έλεγχο άμεσα και συχνά:

1. Στις βιομηχανίες τροφίμων σε όλη τη χώρα

2. Στις βιομηχανικές ζώνες (Θριάσιο, Σχιστό, Κορωπί, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ζώνη Περάματος και όπου αλλού υπάρχουν),

3. Στα σούπερ μάρκετ όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, Τονίσαμε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν τις επιχειρήσεις με ονοματεπώνυμο.

4. Η πλατφόρμα που έχει ανοιχθεί για επιχειρήσεις πάνω από 20 εργαζόμενους να γίνει υποχρεωτική για τους εργοδότες με συχνό έλεγχο, και όχι να είναι στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου.

5. Τώρα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έλεγχος συχνός

6. Να αξιοποιηθεί η συμβολή ειδικών γιατρών εργασίας για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από την COVID 19 και την υπόδειξη συλλογικών μέτρων πρόληψης, πρόσθετων μέτρων προστασίας εργαζόμενων που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω προβλημάτων υγείας, παραμονής εκτός εργασίας εργαζόμενων με συμπτώματα ή με ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό, καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας.

7. Συστηματικά και υποχρεωτικά μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, με υποχρεωτικά περιοδικά επαναλαμβανόμενα, αξιόπιστα τεστ με ευθύνη του εργοδότη

8. Εκτός των άθλιων συνθηκών ζωής και διαβίωσης των εργατών γης με ευθύνη της εργοδοσίας, το ζήτημα της υγείας τους είναι σημαντικό και πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, με συχνά τεστ σε όλες τις περιοχές όπου ζουν και εργάζονται.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Να δώσουμε το παρόν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων που αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις και συνολικά σ΄ όλη τη χώρα.