Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Κάλεσμα ΕΚΒΣΔ για την απεργιακή συγκέντρωση 9/11 – 10:30πμ – Πλ. Ελευθερίας

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ πλ. Ελευθερίας 10:30πμ

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ. καλεί  τα σωματεία των εργαζομένων και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των επιστημόνων, των μαθητών σε αγωνιστική συμπόρευση και ξεσηκωμό.

Φτάνει πια! 

Δεν αντέχουμε άλλο…..

Να περιορίζουμε συνεχώς το καλάθι στα απολύτως απαραίτητα, αφού το πορτοφόλι αδειάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο. Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς των εργαζομένων. Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! 

Είναι πρόκληση όταν η φτώχεια χτυπάει την πόρτα χιλιάδων εργατικών νοικοκυριών, η κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη – που ξεπέρασε το 7,5%- και να μοιράζει ψίχουλα με τα pass και τα voucher. Να καλούμαστε να ξεγελάσουμε την πείνα μας με μακαρόνια και ρύζι. 

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο να ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με δελτίο ρεύματος,  στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη, ενώ οι διάφοροι κολοσσοί  της ενέργειας να θησαυρίζουν.

Να πηγαίνουν τα παιδιά μας για μάθημα πάλι σε σχολεία παλιά ή σε container, στρυμωγμένα σε πολυάριθμα τμήματα, ενώ τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Να απειλούνται μάλιστα  να μείνουν χωρίς θέρμανση γιατί οι κάνουλες των κρατικών κονδυλίων γεμίζουν μόνο  τα ΝΑΤΟικά οχήματα. 

Τελικά δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός μια ζωή και την ανάπτυξη και την κρίση τους. Πότε με μνημόνια διάρκειας και  δημοσιονομικούς όρους  και πότε για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Στην Κω των μεγάλων 5άστερων ξενοδοχείων, ο τουρισμός τα σπάει. Η φετινή  σεζόν ξεπέρασε κατά  20% το 2019, το προηγούμενο ρεκόρ του τουρισμού. Η μόνη  αύξηση που είδαν οι εργαζόμενοι  ήταν στις ώρες εργασίας, με τα 10ωρα-12ωρα-14ωρα να είναι η καθημερινότητα, απλήρωτες υπερωρίες και παραβίαση των όρων από ότι έχει μείνει από το πολυετές σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Μία από τα ίδια  και στους χώρους των σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν βρέξει-χιονίσει, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, με τζάμπα υπερωρίες. Χωρίς σταθερό πόστο εργασίας. 

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα  10 δις το χρόνο. Οι  εργαζόμενοι όμως παραμένουν χωρίς συλλογική σύμβαση. Εν τέλει μπορεί να στοιβάζουν καθημερινά πράγματα στο ράφι, τα οποία όμως δεν μπορούν να αγοράσουν. 

Έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε την δύναμή μας. 

Αρκετά πλήρωσε ο λαός τους ανταγωνισμούς των μακελάρηδων – ληστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους πληρώνονται  με αιματηρές θυσίες. Γονατίσαμε  προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι ΝΑΤΟικές ανάγκες. 

Χρόνια τώρα το Νοσοκομείο της Κω «καταρρέει» από την συνειδητή υποστελέχωσή του. Την ώρα που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζεται παραμένει χωρίς γιατρούς- νοσηλευτές και ασθενοφόρο-δεν έχει ούτε παθολόγο, γιατί η απαραίτητη χρηματοδότηση και θωράκιση του δεν προβλέπεται στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. 

Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;; 

Αυτές οι ελλείψεις είναι που αναγκάζουν τους νησιώτες να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη στην καλύτερη των περιπτώσεων σε άλλα νησιά ή ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Μέχρι πότε θα αναγκαζόμαστε να ξεσπιτωνόμαστε για να γιατροπορευτούμε;; Αντί μπροστά, πίσω στα χρόνια που οι μετακινήσεις γινόταν με τα …γαιδουράκια;; 

Για να ταξιδέψει κάποιος σήμερα  Πειραιά, με την μοναδική εταιρία που επιδοτείται αδρά, πληρώνει 74 ευρώ κατάστρωμα!! Η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια. 

Έλεος! 

Η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε, θα έρθει με αγωνιστική δράση, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την οργάνωσή στα σωματεία. Μόνο έτσι μπορεί να δώθεί θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!  

Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς έχουν ανάψει εστίες αντίστασης που μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια. ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, E-FOOD, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και αλλού, ξέσπασαν απεργίες, κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ μέσα από μεγάλους αγώνες και απεργίες πέτυχαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Απαιτούμε:

  • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα και του κόστους μεταφοράς προϊόντων.Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, μειωμένος στο 50%.
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ VOUCHERS KAI PASS. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΤΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ