Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Κάλεσμα συντονισμού για τα προβλήματα υγείας- ακρίβειας

Σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων

Σύλλογοι γυναικών

Αθλητικούς Συλλόγους

Εμπορικό Σύλλογο

Αγροτικό Σύλλογο

Το  Εργατικό Κέντρο παίρνει  την πρωτοβουλία μπροστά στην κινητοποίηση  που έχει αποφασισθεί από την Διοίκηση και τα Σωματεία της περιοχής μας που ανήκουν στη δύναμη του, να σας καλέσει για να  συζητήσει μαζί σας  τα προβλήματα στα θέματα υγείας αλλά και για την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματά μας .

Στα δύο χρόνια πανδημίας θα διαπιστώνετε και εσείς πως δεν έγινε τίποτα για την  θωράκιση του ΕΣΥ, όπως θα ήταν λογικό να γίνει και όλοι περιμέναμε. Το αντίθετο. Η αδυναμία το δημόσιο  σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία αλλά και σε άλλα νοσήματα όχι μόνον είναι ορατές αλλά μετράμε τις τραγικές του συνέπειες. 

Η εγκατάλειψη της δημόσια υγείας έχει θύματα καθημερινά τους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό. Στην Κω  του Ιπποκράτη, οι δομές υγείας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο εδώ και καιρό. Υποστελεχωμένες δομές, έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών, υλικών,  ανύπαρκτες δομές νοσηλείας ασθενών με covid. Πόσο μάλλον με την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας τους θερινούς μήνες να υπάρχει αυξημένος πληθυσμός λόγω του τουρισμού και τις αυξημένες ανάγκες που καλούνται να διαχειριστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειάς.

Εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον δεν υπάρχει μόνιμο στελεχωμένο κλιμάκιο ΕΟΔΥ, ο στρατός έχει αναλάβει την διενέργεια ράπιντ σε Κω και Πυλί. Όταν  τα σχολεία με  τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης 50 + 1, έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης, η αποχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων Καρδάμαινας και Αντιμάχειας εξαιτίας της οικονομικής επιβάρυνσης των γονιών τους από τα διαγνωστικά τεστ, δείχνει την απόγνωση και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η διαχείριση της πανδημίας με την λογική κόστους-οφέλους και της ατομικής ευθύνης.

Με τραγικό τρόπο ήρθαν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα  οι γνωστές  ελλείψεις του νοσοκομείου με την αναγκαία και δίκαιη κινητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑΛ με την απώλεια των δύο συμμαθητών τους. 

Με δωρεές και φιλανθρωπίες δεν λύνεται το πρόβλημα, όση και καλή θέληση να υπάρχει. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση για την υγεία. 

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, που έρχονται η μία μετά την άλλη είναι η συνέχεια αυτής της πολιτικής που από την μια δεν προστατεύει την υγειά μας και από την άλλη εξαφανίζει το εργατικό-λαϊκό εισόδημα από τα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να δαπανηθούν σε νερό, ρεύμα, είδη πρώτης ανάγκης. Τα ψώνια στο Σούπερ Μάρκετ έχουν γίνει εφιάλτης για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Η ανάπτυξη που μας τάζει η κυβέρνηση είναι ανάπτυξη για τους λίγους, όπως και η εκμετάλλευση του “θαύματος” του τουρισμού είναι για τους λίγους. Η ανάπτυξη τους μέχρι στιγμής μας έχει βρει απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, στην ακρίβεια, στα καιρικά φαινόμενα.

Με αιχμή του δόρατος τον Νόμο Χατζηδάκη, προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές του εργατικού λαϊκού κινήματος και  να βάλουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών. 

Για όλα τα παραπάνω, για να ενώσουμε τις φωνές μας, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν, μπορούμε να βρούμε μια κοινή γραμμή, καθώς πρόκειται για ζητήματα που θίγουν το σύνολο του λαού της περιοχής. Σας καλούμε την Δευτέρα 21/02 στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου στις 18:00, ώστε να συζητήσουμε και να συντονιστούμε  για την συγκέντρωση  στις 26/02 για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας του λαού που με τις εκατοντάδες αποφάσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους επαγγελματικούς  και γυναικείους φορείς παίρνει τα χαρακτηριστικά πανελλαδικής κινητοποίησης