Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Κοινή Ανακοίνωση ΕΚΒΣΔ & Σωματείου Ξεν/λων Κω για τους εργαζόμενους του Hilton

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων του «Hilton»

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ και το Σωματείο Ξεν\λων και Σερβιτόρων Κω, στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων του «Hilton», οι οποίοι αντιστέκονται οργανωμένα με το σωματείο τους, απέναντι στην προσπάθεια της εταιρείας να  τους απολύσει για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα των εργαζομένων με αφορμή την ανακαίνιση του ξενοδοχείου.

Η εργοδοσία δίνει ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους, προσφέροντας τους το “τυράκι” της επαναπρόσληψης με την προϋπόθεση της οικειοθελούς  αποχώρησης, προκειμένου να εμφανίσει τους απολυμένους-ουσιαστικά εργαζόμενους- ως  νέες προσλήψεις που θα απασχολεί με ευέλικτές εργασιακές σχέσεις και  συρρικνωμένους μισθούς.

Τα όποια επενδυτικά σχέδια του πιο γνωστού και εμβληματικού ξενοδοχείου στην Ελλάδα δεν χωράνε κατοχυρωμένα εργασιακά  δικαιώματα γιατί η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν πάει μαζί με τις εργατικές κατακτήσεις.

Τέτοια παραδείγματα, ξενοδοχειακών ομίλων που γιγαντώθηκαν με κρατικό χρήμα για να επενδύσουν τάχα στον τόπο μας, εκμεταλλευόμενοι σκληρά το εργατικό δυναμικό  και τις ομορφιές του νησιού έχουμε κάμποσα.

Το τελευταίο είναι ο όμιλος Κυπριώτη που τα επιχειρησιακά του σχέδια άφησαν ξεκρέμαστους την σαιζόν του 2021 τους 700 εργαζόμενους.

Καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν  άσκησε πίεση σε κανένα εργοδότη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού όλες μαζί εξυμνούν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την βαριά βιομηχανία του Τουρισμού που πλήττεται όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Η πιο αποτελεσματική πίεση, όπως μάθαμε από τον αγώνα των συναδέλφων στην e-food στην Cosco και αλλού, είναι αυτή του οργανωμένου αγώνα που σμπαραλιάζει κάθε αντεργατικό νόμο και εργοδοτική τρομοκρατία. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία:

  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας
  • Διασφάλιση εισοδήματος για την περίοδο ανακαίνισης