Δημοσιεύσεις

Ομιλία προέδρου ΕΚΒΣΔ στην απεργιακή συγκέντρωση της 9/11/22

Συνάδελφοι, σσες

 Απεργία 9 Νοέμβρη 2022,

Μέρα που οι εργαζόμενοι στην χώρας μας, απεργούν. Απεργούμε για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θα σφίξουμε άλλο το ζωνάρι, απαιτούμε τρόφιμα και ρεύμα φτηνά για το λαό, αυξήσεις τους μισθούς – συμβάσεις κλαδικές.

Καμία αναμονή -ξεσηκωμός – δεν θα πληρώσει πάλι ο λαός.

Είναι τέτοια η τρομάρα τους για την σημερινή απεργία, που έχουν βγει σαν λυσσασμένα σκυλιά, κράτος και εργοδοσία και απειλούν, σέρνουν εργαζόμενους σε δικαστήρια όπως τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, για να κάμψουν την αποφασιστικότητα μας, να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή. Έσπασαν τα μούτρα τους. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με στην συμμετοχή τους στην σημερινή 24ωρη απεργία.

Στην Κω σε εξόρμηση κλιμακίου του εργατικού κέντρου για ενημέρωση της απεργίας στο LINδ, ενός σούπερ μάρκετ που μαζί με τους υπόλοιπους θησαύρισαν ενώ οι εργαζόμενοι ψωνίζουν λιγότερο αλλά πληρώνουν ακριβότερα, μας πληροφόρησαν ότι η προϊσταμένη του καταστήματος που βρίσκεται στην Αθήνα, μας ζήτησε περάσουμε εκτός τους καταστήματος για να μοιράσουμε την ανακοίνωση κάλεσμα της απεργίας κι ότι εντός του  καταστήματος απαγορεύεται!!!!

Καταγγέλουμε από αυτό εδώ το βήμα, τις δια τηλεφώνου απαγορεύσεις στο νόμιμο και κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται, να ενημερώνονται από τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του.

Πολύ θα ήθελε η διεύθυνση του καταστήματος να πείσει τους εργαζόμενους μέσα κι από τις διαφημίσεις της στα κανάλια για το φιλεργατικό και επίσης κοινωνικό της προσωπείο, αλλά να την ενημερώσουμε το εξής: όσο και λεφτά να ξοδέψουν σε μεγάλα και συγκινητικά τηλεοπτικά σποτ, δεν πρόκειται ποτέ να πείσει τους εργαζόμενους της, ότι είναι πρόοδος να είναι καλωδιωμένοι σε όλη την βάρδια, να πηγαίνουν από πόστο σε πόστο σαν πολημηχάνηματα και να βάζουν προϊόντα σε ράφια που ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Μαζευτείτε! Οι εργαζόμενοι, παρόλο τις δυσκολίες της ζωή τους θα επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, μπορεί όχι σήμερα, αλλά το σίγουρο είναι ότι μια μέρα θα βρίσκονται κι αυτοί εδώ μαζί μας.

Αυτό ακριβώς φοβούνται συνάδελφοι, την συσπείρωση των εργαζομένων, τον αγώνα τους, το σωματείο. Μας θέλουν ο καθένας μόνος του, να μας δίνουν ψίχουλα και να λέμε κι ευχαριστώ.

Συνάδελφοι, σσες

Η ακρίβεια είναι η λέξη που ακούγεται από τα χείλη όλων μας, ακρίβεια στα σούπερ μαρκετ, στην βενζίνη, στους λογαριασμούς ρεύματος…ακρίβεια βέβαια ακούγεται κι από τα κυβερνητικά στελέχη ως φυσικό φαινόμενο που πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός μας να το αποδεχτεί.

Αυτό που μας καλούν να αποδεχτούμε, που μας καλούν να προσαρμοστούμε είναι ότι οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότεροι κ οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό συνάδελφοι δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι πολιτική επιλογή όλων αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα μας. Στην χώρα αυτή που μέσα σε μια νύχτα βρίσκονται δις για αγορά όπλων που θα υπηρετήσουν το αμερικανονατοϊκό σχοινί – θηλιά που βάζουν στην χώρα μας, ενώ για σχολεία, νοσοκομεία, αυξήσεις στους μισθούς, δεν υπάρχει σάλιο.

Είναι πολιτική επιλογή να είναι τα παιδιά μας σε προκάτ στα σχολεία, στην Κω στον 3ο τουριστικό προορισμό με εκατομμύρια κέρδη στον κλάδο του τουρισμού που πάνε στις τσέπες των λίγων, είναι πολιτική επιλογή το νοσοκομείο να μην έχει γιατρούς σε ένα νησί με 35.000 χιλιάδες κατοίκους κ 3πλάσιους το καλοκαίρι.

Είναι πολιτική επιλογή τα έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά να μην επιλέξιμα, για να πάνε τα λεφτά για την ανάπτυξη των λίγων μέσω και του ταμείου ανάκαμψης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον λαό μας και τους εργαζόμενους με βάση τα στοιχεία δείχνει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. 

7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής, με το 20% να δηλώνει ότι η περικοπή είναι «μεγάλη» και το 51% «αρκετά»! Επίσης το 47% να πιστεύει ότι δύσκολα θα ανταπεξέλθει το χειμώνα λόγω της ακρίβειας και το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση έχει το θράσος να μας καλεί να προσαρμοστούμε μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και αυτό όχι γιατί νοιάστηκαν για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αλλά για να μας πείσουν να μην διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίες, να μας υποτάξουν στη ζωή που έχουν φτιάξει για εμάς, μια ζωή με δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα. 

Συνεχίζουμε να ζούμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων. Οι εργατικές- λαϊκές οικογένειες δέχονται επιδρομή στο εισόδημά τους από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με προβλέψεις το επόμενο δίμηνο θα αυξηθούν εκ νέου οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι το θέμα των ημερών όχι γιατί ανακουφίζει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά γιατί εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη τον εμπαιγμό απέναντι στις λαϊκές οικογένειες. Μία κρίσιμη παράμετρος που επιχειρείται να βγει από το κάδρο της συζήτησης είναι το γεγονός ότι με το «καλάθι του νοικοκυριού» πέρα από την κοροϊδία να παρουσιάζονται με άλλο όνομα οι «προσφορές» των super market, πέρα από το ξεστοκάρισμα των ιδιοκτητών super market, κατοχυρώνονται οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών πλατιάς κατανάλωσης, που σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2021 αγγίζουν ως και το 40%! Με σημαία τις «καλύτερα συγκριτικά τιμές σε ομοειδή προϊόντα» αυτές οι αυξήσεις κατοχυρώνονται μάλιστα και με την προβιά της «ευκαιρίας»!

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπέρασε το 7,5% στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο δίνει “μέρισμα” στους εργαζόμενους ορισμένα επιδόματα που εξανεμίζονται την πρώτη εβδομάδα λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού.

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των επιδομάτων και των “λελογισμένων αυξήσεων” που ζητά η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να λύσει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που προκλητικά βρίσκουν δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουν πολεμικές επεμβάσεις, που ανοίγουν τα χρηματοκιβώτια για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπλων. Καλούν τους λαούς να ζουν με δελτίο ρεύματος, να μαθαίνουν στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συνάδελφοι, σσες

Αυτά θέλουν να μας πείσουν ότι είναι θέσφατα, ότι έτσι είναι τα πράγματα, δεν γίνεται αλλιώς, κυβέρνηση, εε μεγάλη εργοδοσία όλοι τους μαζί και με αυτούς που συμφωνούν και ψηφίζουν τα περισσότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια στην βουλή, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση το να κόβεις από τα βασικά όπως αποκαλύπτουν και τα δικά τους στοιχεία, αν κ δεν χρειαζόταν τα ποσοστά τους για να δούμε ότι πεινάμε, η δουλειά και η μετατροπή της σε δουλειά είναι εκσυγχρονισμός.

Η αλήθεια είναι όμως και πρέπει να τους παραδεχτούμε σε αυτό, ότι δεν παίρνουν τσάμπα τα συχαρίκια για το σούπερ ντούπερ  επενδυτικό κλίμα που έχουν φτιάξει στην Ελλάδα. Το έζησαν άλλωστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Που σακατεύτηκαν την σαιζόν που πέρασε, με συνθήκες εργασίας που θα ζήλευαν στα ορυχεία του ΚΟΝΓΚΟ, για τους εργαζόμενους στις μεταφορές που δεν τους είδε το σπίτι τους, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, που εργάζονται σε ράφια γεμάτα αλλά τα ντουλάπια των σπιτιών τους είναι άδεια. Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που μπούχτισαν από χειροκροτήματα, αλλά δεν είδαν καμία πρόσληψη προσωπικού, για τους δασκάλους μας που αξιολογούνται για το πώς το σχολείο των παιδιών μας θα γίνει ένα σούπερ μαρκεστ, που θα γεμίσει ρεκλάμες με χορηγούς και  θα πουλάει γνώση με το κιλό.

Συνάδελφοι, σσες

Σε αυτό το άδικο παιχνίδι που είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο, δίπλα μαζί κι αντάμα όπως λένε και στα χωριά μας, είναι ο Δήμος κι περιφέρεια που πρωτοστατούν και χειροκροτούν κάθε κυβερνητική επιλογή και τρέχουν  για να τα εφαρμόσουν και στα τοπικά πράγματα.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, χειροκροτεί μεγάλους τουριστικούς ομίλους που ξεζουμίσουν τον τόπο μας, χειροκροτεί ομίλους όπως η αμαζον που οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν έχει καταγγελθεί από τους εργαζόμενους ως λάκκος των λεόντων. Χειροκροτεί συμβάσεις που εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη για απλήρωτη εργασία, δουλειά χωρίς ρεπό, μισθούς ξεφτίλας.

Κι όχι απλά χειροκροτεί συνάδελφοι, αλλά ζητάει και σάρκα ζεστή και φθηνή από ανατολικά…4.000 εργαζόμενους για να υπηρετήσει την ζήτηση σε προσωπικό του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου , αφού θα είναι φθηνό, ευέλικτο και με ημερομηνία λήξης..

Ντράπηκε κι η ντροπή! Ντράπηκε κι η λέξη που προσπαθεί να περιγράψει την πολιτική τους επιλογή, για να ικανοποιήσουν τα πολλά των λίγων και κουβέντα για τα λίγα των πολλών.

Καμία παρέμβαση για το κάκιστο οδικό δίκτυο στα νησιά μας, το μπαλάκι των ευθυνών δεν καταλήγει πουθενά, παραμένει στον αέρα.. εμείς ‘όμως δεν θα μείνουμε απλοί παρατηρητές να το χαζεύουμε σαν ουράνιο σώμα. ΄τώρα να φτιαχτούν οι δρόμοι μας Με φώτα και κολόνες δεν σώζονται ζωές, τώρα μέτρα για να μην χαθούν άλλες ζωές.

Συνάδελφοι, σσες

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία χωρίς προηγούμενο δίωξη συνδικαλιστών, πρωτοστατών σε αγώνες. Κυβέρνηση και εργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει  οι κυβερνήσεις, έχει κλιμακώσει την προσπάθεια τρομοκράτησης κι εκφοβισμού των εργαζομένων. 

Υπάρχει σχέδιο που υλοποιείται κι εκφράζεται σε πολλούς χώρους εναντίον συνδικαλιστών που είναι πρόεδροι ή σε προεδρεία δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων. Παραδείγματα: Παραπομπή σε δίκες το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ.

Μέλη ομοσπονδιών έχουν καταδικαστεί πρόσφατα σε πολύμηνες φυλακίσεις. Απολύονται πρωτοπόροι αγωνιστές, πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμφιαλωμένων Ποτών και του σωματείου της Μαλαματίνα. Όμως έχουν πάρει απάντηση, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά, δεν θα μας λυγίσουν.

Είναι όμως όλα μαύρα κι άραχνα, είναι όλοι τους αυτοί ανίκητοι.

Η απάντηση είναι αρνητική κι έρχεται  μέσα από τους αγώνες των εργατών. Οι εργάτες στην Λάρκο, στα λιπάσματα Καβάλας, Στην Μαλαματίνα, στην EFOOD, πάλεψαν, αγωνίστηκαν, κινητοποιήθηκαν απέργησαν, έδωσαν την απάντησή τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ μέσα από μεγάλους αγώνες και απεργίες πέτυχαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Απάντηση δόθηκε κι από την μεγάλη συμμετοχή στην αποχή των εκπαιδευτικών πάνω από το 65% για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπως και την αύξηση των ψηφισάντων στις εκλογές σωματείων της δύναμης του εργατικού κέντρου, οδηγών τουριστικών λεωφορείων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων Καλύμνου κ.α

Αυτή είναι η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε,  με αγωνιστική δράση, με ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την οργάνωσή στα σωματεία μας. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!  

Συνάδελφοι, σσες

Δεν είμαστε μόνοι μας, Τραντάζεται η Ευρώπη…..Οι μαζικοί αγώνες και μεγάλες απεργίες σε πολλές χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ κ.α. δείχνουν πως το καζάνι βράζει. Αυτοί οι αγώνες είναι κάτι το ελπιδοφόρο. Δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν είπε την τελευταία της λέξη και ότι ο λαός θα γράψει την δική του ιστορία, τις δικές του εξελίξεις.

Συνάδελφοι, δύο λόγια ακόμη     επειδή το επόμενο το διάστημα θα δούμε αρκετούς “σωτήρες” να μας υπόσχονται προεκλογικά λύσεις στα προβλήματα μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

Γιατί «αλλαγή» σημαίνει σύγκρουση και αναμέτρηση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, σημαίνει κλιμάκωση στις διεκδικήσεις και όχι υποταγή στα «ψίχουλα», αναμονή ή αναζήτηση «σωτήρα» για να ξελασπώσει το κεφάλαιο.

Συνάδελφοι κλείνοντας, σήμερα η απεργιακή μας συγκέντρωση πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων, για να μην παγώσουν τα σπίτια μας, για να μην πεινάσουν τα παιδιά μας, για δουλειά με δικαιώματα, για νοσοκομείο με γιατρούς, για σύγχρονα σχολεία, για οδικό δίκτυο ασφαλή και σύγχρονο, για να μην θρηνήσουμε ξανά. 

Οι εργαζόμενοι μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, έχουμε κοινά προβλήματα, σε όποιον θεό και να πιστεύεις ο καθένας, έχουμε κοινά συμφέροντα κι αυτά πρέπει να μας ενώσουν στο δρόμο του αγώνα. Για σωματεία μαζικά που θα δρούν και θα αγωνίζονται για δίκαια και αναγκαία αιτήματα με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Στην οργάνωση η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα. Είμαστε οι πολλοί  έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. 

Καμία αναμονή. Ξεσηκωμός. Καλή δύναμη σε όλους.