Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Ομιλία προέδρου ΕΚΒΣΔ 8/3/2023

Συνάδελφοι, σσες

1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13…….24,25,26……41,42,43……55,56,57 συνάνθρωποί μας χάθηκαν σε μια στιγμή.

Ήταν ατύχημα; Ήταν δυστύχημα; Ήταν η κακιά στιγμή;;;

Ο λαός μας μίλησε, με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα στα σχολεία, στις σχολές, στους δρόμους.. Ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, είναι η πολιτική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων, όλοι όσοι κυβέρνησαν, αυτό έπραξαν. Το κράτος τους, όποιος και να κάθεται στην καρέκλα έχει συνέχεια…. Το εργατικό κέντρο Β.Σ.Δ πήρε την απόφαση για 24ωρη απεργία μαζί με άλλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.. για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΣ – ΦΤΗΝΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 Η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ;;;;; Απούσα.. με αστεία προσχήματα, με την στάση της αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι «βάζει πλάτη», «ρίχνει νερό στον μύλο» των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που έχουν ευθύνες για το έγκλημα!

Πηγαίνει για το συνέδριό της μακριά από τους αγώνες και την διεκδίκηση…

Είναι απαράδεκτοι, ενώ χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο δρόμο αυτοί να καταγράφονται ως απόντες..

Σήμερα ημέρα της γυναίκας, ημέρα αγώνα και πάλης, όμως κάποιες γυναίκες σήμερα κλαίνε τα νεκρά παιδιά τους, κάποιες νέες γυναίκες δεν θα αξανπάνε στην σχολή τους..

Οργή και θυμός να γίνει φωνή και αγώνας.. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή

Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας, έτσι θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για να είμαστε ασφαλείς, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, για να μην θρηνούμε έναν νεκρό εργάτη κάθε 4 μέρες. Για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας, μέτρα αντισεισμικής , αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. 

Για να μην μας βρει άλλο ξημέρωμα, να καιγόμαστε, να πνιγόμαστε, να σκοτωνόμαστε.

Για όλα τα παραπάνω, δεν φταίει η κακιά στιγμή, ούτε η κακιά μας μοίρα, τα μέτρα ασφάλειας, προστασίας και πρόληψης κοστίζουν για την μεγάλη εργοδοσία και το κράτος τους. Δεν είναι επιλέξιμα. Ανεξάρτητα λοιπόν αν στο μετοχικό κεφάλαιο τέτοιων εταιρειών πλειοψηφεί το κράτος ή κάποιος ιδιώτης, η λειτουργία τους με όρους «κόστους – οφέλους» παραμένει απαράβατος κανόνας, σε βάρος της λαϊκών ανάγκών για σύγχρονες, φτηνές και ασφαλείς μεταφορές, για υγεία, παιδεία και για δουλειά με δικαιώματα,

Φώναζαν τα σωματεία των εργαζόμενων στους σιδηρόδρομους, ότι το ατύχημα δεν θα αργήσει να γίνει, αλλά κώφευαν, κράτος και ιδιώτες, γιατί θεός τους είναι το κέρδος ..να τρώνε οι λίγοι και για τους πολλούς…πάμε κι όπου βγεί..

Συνάδελφοι, σσες 

Το ίδιο συμβαίνει και στην υγεία.. σε όλη στην Ελλάδα το ίδιο χάλι, κουφάρια οι δομές υγείας, όποιος έχει θα γίνεται καλά.. οι υπόλοιποι.. πάμε κι όπου βγει…

Είναι απαράδεκτο να δίνεται πακτωλός χρημάτων για επιδοτήσεις εφοπλιστών και τα εισιτήρια να είναι πανάκριβα και η ασφάλεια των επιβατών υπό συζήτηση, στους μεγαλοξενοδόχους επιδοτήσεις και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με ψίχουλα, σε εταιρείες ενέργειας ζεστό χρήμα και οι λογαριασμοί να είναι ένας μισθός.

Ακόμα και στην Hellenic train 750 εκ. δόθηκαν για άγονη γραμμή!!! και είδαμε τα τραγικά αποτελέσματα.

Βρίσκονται χρήματα από τις κυβερνήσεις για νατοϊκούς εξοπλισμούς, 2 δις ευρώ κάθε χρόνο.. αλλά δεν υπάρχει σάλιο για την υγεία μας.

Εδώ στην Κω 8 μήνες χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο, η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει.. κάτι πρέπει να γίνει, λέμε όλοι μας. Δεν φτάνουν όμως οι διαπιστώσεις, τα ξέρουμε τα προβλήματα..

Η λύση είναι ο αγώνας για κρατικό δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής που όλα αυτά τα χρόνια το κράτος τους έχει συνέχεια στο να τσακίζει τις ζωές μας..

Είτε χθεσινοί, είτε σημερινοί είτε αυριανοί κυβερνώντες, στοχεύουν όλοι τους πώς καλύτερα θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη στων λίγων.. 

Είναι ξεκάθαρο, ότι όταν οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων σακατεύονται σώματα και ψυχές στους σιδηρόδρομους και όχι μόνο. Όσο η προστασία της εργασίας και ζωής λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες.

Συνάδελφοι , σσες 

Ως εδώ,

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει το έγκλημα να τιμωρηθεί. Αυτή την τιμωρία, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών και πληγή στην ανταγωνιστικότητα. 

Είναι οι ίδιοι, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι που λένε ότι τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν και δεν προχωράει η δουλειά με τους «ρυθμούς» που πρέπει. Αυτή την τιμωρία δεν μπορεί να τη δώσει το «συνάφι» ειδικών επιστημόνων και νομικών που βγάζουν μόνιμα τις απεργίες παράνομες και δίνουν πράσινο φώς στα κοράκια τα FUNDS να πλειστηριάζουν τα σπίτια του λαού και πιστοποιούν τόσα χρόνια για την ασφάλεια και την ποιότητα των συγκοινωνιών ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ξεζουμίζει από όλες τις πάντες τους πολλούς και δίνει τα πάντα στους λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματίες, μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές και μεγαλέμπορους. Με όχημα αυτή την πάλη θα ανοίξουμε τον δρόμο για να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να κερδίσει αυτό που έχουμε σήμερα ανάγκη για υγεία, ευημερία και ασφάλεια για εμάς και τις οικογένειές μας.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΚΙΑ Η (Χ)ΩΡΑ,

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ,

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ