Δημοσιεύσεις

Ομιλία προέδρου ΕΚΒΣΔ στην απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Απρίλη

Συνάδελφοι, σσες

Σήμερα 6 Απρίλη χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα που δίνουν τη μάχη για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Μια μάχη απέναντι στην πολιτική όλων αυτών που κυβέρνησαν κ κυβερνούν τη χώρα μας ως εντολοδόχοι των μεγάλων και ισχυρών που κατέχουν τον πλούτο, που δεκαετίες ολόκληρες μας ζητούν να βάλουμε τα κεφάλια μέσα.

Τα κεφάλια μέσα στην 10ετη καπιταλιστική κρίση, τα κεφάλια μέσα στη δική τους ανάπτυξη, τα κεφάλια μέσα στην πανδημία, τα κεφάλια μέσα στον πόλεμο… τα κεφάλια μέσα για να μη διαταραχθούν τα κέρδη, τα κέρδη των εφοπλιστών, των μεγάλων εμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων…

Ως εδώ και μη παρέκει, αρκετά! Αρκετά φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που εδώ και 15 χρόνια βλέπουν το μισθό τους παγωμένο, αρκετά φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που βλέπουν τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν και με το νόμο Χατζηδάκη το 8ωρο να καταργείται, αρκετά φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που καλούνται να πληρώσουν 750€ λογαριασμό ρεύματος, να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ, να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο.. αρκετά για τα ρημάδια που άφησαν στην υγεία, στην παιδεία με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση σε αυτούς τους τομείς. Η ακρίβεια και η φοροληστεία μαστίζει τα εργατόσπιτα, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες.

Και τώρα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρας μας σε αυτόν στέλνοντας όπλα και όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, σέρνει τη χώρα μας στο αμερικανονατοικό άρμα μετατρέποντας[ΙΛ1]  τη σε μια απέραντη βάση δίνοντας γη και νερό στους φονιάδες των λαών βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τον λαό μας.

Αυτοί που τώρα τους πήρε ο πόνος και μιλάνε για την ειρήνη …. Ας μας πουν τι έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιρακ, στην Υεμένη.

Εμείς δεν είμαστε χρυσόψαρα, θυμόμαστε πολύ καλά το τι έκαναν όλοι αυτοί που τώρα βγαίνουν στα κάγκελα, Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ μαζί και η Ρωσία με το πρόσχημα δήθεν της σωτηρίας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν.

Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στην ενέργεια, στους δρόμους μεταφοράς, ποιας χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν τα περισσότερα κέρδη, είναι η αιτία των πολέμων.

Ο λαός μας να μη διαλέξει ιμπεριαλιστή – ληστή.. ο πόλεμος τους είναι η συνέχιση της πολιτικής τους με άλλα μέσα, χαμένοι βγαίνουν οι λαοί, κλαίνε οι μανάδες τα νεκρά παιδιά τους, τα παιδιά κλαίνε για τους νεκρούς γονείς τους, δυστυχία, θάνατο, ξεριζωμό, προσφυγιά..

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που καλεί τους εργαζομένους να διαλέξουν στρατόπεδο, να στρατευτούν κάτω από ξένες σημαίες και συμφέροντα. Εμείς είμαστε με τους λαούς, απαιτούμε ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Σε αυτές τις εξελίξεις ο λαός μας φορτώνεται κι άλλα βάρη. Όλοι τους τώρα μας μιλάνε ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια φταίει ο πόλεμος. Η αλήθεια είναι ότι η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων προϋπήρχε του πολέμου και οφείλεται στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με τη συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη.

Η εγκατάλειψη του εγχώριου λιγνίτη και η επιλογή του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου ξεκίνησε το 2011 και συνεχίσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέβαλε πρώτη τέλη ρύπων στο λιγνίτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και έκλεισε λιγνιτικές μονάδες τον Ιούνιο 2019, ενώ όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μια σειρά από φόρους στα καύσιμα.

Αυτή είναι η πράσινη μετάβαση μαζί με την απελευθέρωση της ενέργειας, αυτή είναι η πολιτική τους, τεράστια κέρδη για τους ομίλους της ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια για τον λαό..

Συνάδελφοι,σσες

Σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργούμε γιατί δεν πάει άλλο, γιατί δε σφίγγει άλλο το ζωνάρι. Γιατί δεν πάει άλλο η αθλιότητα με τον μισθό να κάνει φτερά τις πρώτες δέκα μέρες του μήνα. Γιατί η υπομονή έχει πια εξαντληθεί.

Σήμερα απεργούμε για να στείλουμε στον αγύριστο το επιχείρημα ότι τάχα «όλοι κάνουμε ένα βήμα πίσω», ότι τώρα «είναι κίνδυνος οι διεκδικήσεις». Το κεφάλαιο και η εξουσία του θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους, να περιμένουν «να περάσει η μπόρα», να μη διεκδικούν, όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδίζουν από αυτούς τους σχεδιασμούς. Για παράδειγμα οι Έλληνες εφοπλιστές μετράνε εκατομμύρια από τη μεταφορά του LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού ελέγχουν πάνω από το 22% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς του. Ενώ αυτοί κερδίζουν άμεσα από την πολεμική αναμέτρηση και την «ενεργειακή διαφοροποίηση», οι ναυτεργάτες μετρούν κινδύνους στη θάλασσα και τσακισμένα δικαιώματα, επίθεση στη ΣΣΕ, στα μεροκάματά τους και οι νησιώτες πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οσο ο λαός στενάζει από την ακρίβεια στα καταστήματα τροφίμων, όσο κόβει ακόμα και από στοιχειώδεις ανάγκες του για να βγάλει τον μήνα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Σήμερα απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία των μέτρων – ψίχουλα που μοιράζουν αυτοί που βουτάνε το καρβέλι από το τραπέζι μας. Όταν οι εργαζόμενοι αγανακτούν από την ακρίβεια η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, όμως δις € έχουν δοθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων όλα αυτά τα χρόνια (του ΠΑΣΟΚ το 2010, του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και της ΝΔ το 2022), Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα παραδείγματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και του πρόσφατου «αναπτυξιακού νόμου» που εξασφαλίζουν συνολικά περισσότερα από 12 δις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές αλλά δεν προβλέπουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αύξηση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Μήπως όμως συνάδελφοι τα παραλέμε, τα 13 ολόκληρα ευρώ για τη βενζίνη δεν απαντάει σήμερα στο κύμα ακρίβειας;; Οι αυξήσεις ψίχουλα στους μισθούς δε σώζουν την κατάσταση;; Το να κλείνουμε το θερμοσίφωνα, να σβήνουμε τα φώτα δε θα φέρει ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος;; Το να δουλεύεις 13 ώρες την ημέρα απλήρωτα δεν είναι εκσυγχρονισμός;; Το να επιδοτείται 1 στους 11 ανέργους δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική;; Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μια μεγάλη επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας σε συντονισμό με ΚΕΚ και οποιαδήποτε άλλα παράσιτα που σε κάθε περίοδο δημιουργούνται ώστε να «τσεπώνουν» χρήμα με βάση το «κεφάλι» του κάθε ανέργου, με το σλόγκαν δουλείες ξανά δεν ενισχύει την προστασία των ανέργων;;;;;

Η κατάσταση στις δομές υγείας του νησιού μας, στο νοσοκομείο Κω, στο κέντρο υγείας Αντιμάχειας, στο ΕΦΚΑ Κω, μήπως δεν είναι αυτή που απαιτείται εν μέσω πανδημίας;;

Όσοι κάνουν τους ανήξερους, όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική, όσοι νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους τρώνε κουτόχορτο και θα πρέπει για πολλοστή φορά να συζητάμε τα αυτονόητα, πέρα από βαθιά νυχτωμένοι, είναι και απαράδεκτοι..

Ξέρουν πολύ καλά πως η πολιτική που στηρίζουν, είναι αυτή που κάνει το άσπρο μαύρο, που θέλει τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι, να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα, να αποδεχτούν τη ζωή κόλαση.

Εμείς οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους λέμε ξεκάθαρα, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια, στη χαμοζωή, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Καμία αναμονή δεν πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ειδικά σε τέτοιες στιγμές, όταν σε μια βδομάδα συμβαίνουν όσα δεν έχουν συμβεί σε μήνες και χρόνια.

Όχι άλλο χάσιμο χρόνου στα καλέσματα για ανέξοδες συζητήσεις για την υγεία και τα χρόνια προβλήματα σε αυτήν. Όλοι τα ξέρουν, ακόμα κι ένα μικρό παιδί να ρωτήσεις γνωρίζει τι γίνεται. Η πρόσκληση του Δημοτικής αρχής για διαπαραταξιακό, για να έρθει σε συζήτηση το θέμα της υγείας μέσα σε Δημοτικό συμβούλιο με άλλα 15 θέματα, υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Τώρα είναι η στιγμή για δράση, όχι για κουβέντα, οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά και να παλέψουν για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, με μόνιμες προσλήψεις, σύγχρονο εξοπλισμό, καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, γενναία χρηματοδότηση.

Ο λαός να βγει μπροστά γιατί μπορεί να σωθεί μόνο μέσα από τον αγώνα του, τον οργανωμένο από τα κάτω, με επιθετικές διεκδικήσεις, κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Γιατί πλέον υπάρχει πείρα: Δεν υπάρχουν «σωτήρες», καμία κυβερνητική εναλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για τους εργαζόμενους. Οι αγώνες που δίνουν οι λιμενεργάτες της COSCO, οι διανομείς της «e-food», οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δείχνουν όχι μόνο τι μπορεί να κατακτήσει ο οργανωμένος εργαζόμενος, αλλά και πόσα περισσότερα θα χάσει αν περιμένει να έρθει η επόμενη κυβέρνηση.

Σήμερα είναι μια μάχη, από αύριο καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, οι νόμοι τους να μείνουν στα χαρτιά, να κλιμακώσουμε με την απεργία της πρωτομαγιάς, αλλά και συνεχίσουμε την πάλη μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Δε βάζουμε άλλο πλάτη, δεν πληρώνουμε άλλο για τα κέρδη τους, ούτε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ως εδώ!