Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω

Ούτε «Λευκή Νύχτα», ούτε «Μαύρη Παρασκευή», ούτε δουλειά την Κυριακή!

Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Κω
για την Λευκή Νύχτα στις 27/9

Έπειτα από το διάλειμμα λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Κω σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κω φέρνουν πάλι τη «Λευκή Νύχτα», με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εδώ στο νησί μας, παρουσιάζεται η Λευκή Νύχτα σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης για να τονώσει τον τουρισμό. Μόνο που ο τουρισμός και η αγορά για να τονωθεί θέλει εργαζόμενους που να μην πλήττονται από την ανελέητη ακρίβεια που ζούμε, εργαζόμενους με μισθούς ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ωράρια λάστιχο

Παράλληλα, όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι τέτοιου είδους δράσεις ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, ενώ οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εμποροϋπάλληλοι, χάνουν μία σειρά δικαιώματα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ανθρώπινα ωράρια, ξεκούραση. Η εικόνα άλλωστε που έχουμε από συναδέλφους που εργάζονται στα τουριστικά σημεία του νησιού μας δείχνει το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, μηδέν ρεπό και χαμηλούς μισθούς.

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργείας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου, συνταξιούχου. Με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακόμα και μια 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν ανώφελη.  

Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για διασκέδαση, για να βλέπουμε τις οικογένειες και τους φίλους μας, διεκδικούμε:

  • Σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς μας. Καθορισμένο ωράριο με βάση Συλλογική Σύμβαση.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
  • Όχι στις «Λευκές Νύχτες» που μαυρίζουν τις ζωές μας.