Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

ΠΑΜΕ: Για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας και απλήρωτη δουλειά στους εργαζόμενους στα φροντιστήρια

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί την σύγχρονη Δουλία Ξανά – Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε έναν ακόμη κλάδο σε όφελος των μεγαλέμπορων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης 

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης του προσωπικού φροντιστηρίων τις ημέρες αργίας, καθώς και την Κυριακή και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται. Με την τροπολογία αυτή προχωρά παραπέρα ο σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων να πληγεί περαιτέρω το δικαίωμά των εργαζομένων στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα, γίνεται νόμος η απαίτηση των εργοδοτών οι εργαζόμενοι να είναι διαθέσιμοι κάθε στιγμή, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ζωή.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης μετά το νόμο-έκτρωμα που έχει οδηγήσει σε δεκάδες απολύσεις και διώξεις αγωνιστών εργατών, που έχει οδηγήσει σε καταστρατήγηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, αλλά και κάθε έννοιας σταθερού εργάσιμου χρόνου, έρχονται πατώντας στους νόμους και των προηγούμενων Κυβερνήσεων να πετσοκόψουν ότι έχει απομείνει από πενθήμερη εργασία και σταθερό χρόνο εργασίας.

Έχουμε πείρα ότι αντίστοιχα μέτρα όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε γενίκευση των αντεργατικών συνθηκών σε όλους τους κλάδους όπως πχ εμποροϋπάλληλοι, τόσο στις συνθήκες εργασίας, όσο και στις αμοιβές.

Στην επίθεση Εργοδοτών-Κυβερνήσεων απάντηση έχουν δώσει οι μεγάλες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων που στέλνουν στα σκουπίδια τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και νόμους. Τα πρόσφατα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, αλλά και μια σειρά κλάδοι όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας αποτελούν οδηγό ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντεργατική λαίλαπα. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις τους.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία.

Σταθερός χρόνος εργασίας 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο