Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

ΠΑΜΕ: Προδιαγεγραμμένο Έγκλημα η κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης σε νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, να καταργήσει την προϋπόθεση άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ.

Στην πράξη η Κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δίνουν κλαρκ, με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζεται ο καθένας. Θυσιάζοντας ακόμη και την ζωή των εργαζομένων στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των logistics, των μεγάλων βιομηχανιών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σε ένα  κλάδο, αυτό των κλάρκ, με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις  να βάζουν ανειδίκευτους να χειρίζονται κλαρκ, δηλαδή να μεταφέρουν και να ανυψώνουν φορτία  2,5 τόνων χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προϋπηρεσία! Κάτω από την πίεση και την ανάγκη για το μεροκάματο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένο ΣΕΠΕ θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων που θα αναλάβουν το χειρισμό επικίνδυνων και απαιτητικών μηχανημάτων με κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι ανειδίκευτοί εργάτες θα τσακιστούν στην εντατικοποίηση, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο και θα τους ζητάνε και την ευθύνη.

Εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους για τους νέους εργαζόμενους, η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο ώστε η εκάστοτε εργοδοσία να ξεμπερδεύει με εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και από τα κατοχυρωμένα βαρέα του κλάδου.    

Ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις συνολικά της εργοδοσίας προκειμένου να απαλλαγεί και από δικαιώματα που αφορούν σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων.

Οι εργαζόμενοι χειριστές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτό το αίσχος. Η λογική αναμονής, της αδράνειας και της ανάθεσης αφοπλίζουν τους εργαζόμενους στη μάχη απέναντι σε αυτή την επίθεση.

ΤΩΡΑ χωρίς καμία καθυστέρηση οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση

Οι εργαζόμενοι χειριστές δεν είναι μόνοι τους

Η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης θα είναι στο πλευρό τους

Να μην περάσει η ρύθμιση για κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ