Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω

Sales Night 31 Αυγούστου…. Ή αλλιώς μια απ’τα ίδια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

Θεσμός και συνήθεια έχει γίνει πια, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τα σπαστά ωράρια, τις υπερωρίες (όπου καταγράφονται), την απελευθέρωση των Κυριακών και τις σπάνιες άδειες. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, θα πρέπει για άλλη μία φορά, οι εργαζόμενοι να χαμογελάνε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σε άλλη μία χαμένη για αυτούς καλοκαιρινή ημέρα.

Μέσα σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και η λαϊκή οικογένεια με το ζόρι τα βγάζει πέρα, αποτελούν πρόκληση οι τέτοιου τύπου διοργανώσεις.

Βρήκαμε τώρα το sales night…με την “πρωτοπόρα” στήριξη φυσικά του Δήμου και Περιφέρειας που προ πολλού έχουν δώσει την άδεια διεύρυνσης του ωραρίου, ή με άλλα λόγια την κατάργηση του σταθερού χρόνου λειτουργείας των καταστημάτων και απασχόλησης, που έχει ως αποτέλεσμα οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι να βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν και οι εργαζόμενοι είδαν την κοινωνική-οικογενειακή τους ζωή να συρρικνώνεται.

Ξεχνάνε βέβαια, ότι για να βγάλεις τα προς το ζην, χρειάζεται πια να κάνεις δυο βάρδιες, ανάγκη στην οποία πατάει και το έκτρωμα για 16ωρο που φέρνει η Κυβέρνηση, το οποίο έχει εμπλουτιστεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες της εργοδοσίας, με συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία, δηλαδή δουλειά όποτε και για όσο σε θέλει ο εργοδότης, με 6ήμερη εργασία, δηλαδή 8ωρη βάρδια πχ και το Σάββατο με προσαύξηση 40% στο μεροκάματο και φυσικά με μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της περιφρούρησης της απεργίας.

Αυτή είναι η ζωή και το μέλλον που μας προετοιμάζουν!

Το σύνθημα που ακούγεται στις εργατικές κινητοποιήσεις “Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά” έχει επιβεβαιωθεί από χίλιες μεριές!

Για να δούμε πραγματικές αλλαγές στη ζωή μας, ουσιαστική ανακούφιση από της ακρίβεια και να αντιπαλέψουμε τη πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματα μας, καλούμε τους εργαζόμενους στην οργάνωση και την πάλη στο πλευρό του σωματείου.

Το Σωματείο διεκδικεί:

Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.

  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.