Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω

Σωματείο Ξεν/λων Κω για την απεργία στη Wolt

Το Σωματείο  μας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των διανομέων της WOLT, που βρίσκονται σε τριήμερο απεργιακό αγώνα μέχρι τη Δευτέρα 03 Απρίλη, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Οι διανομείς ζουν το απαράδεκτο καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης στην εργασία τους, που διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη. Δίνοντας αέρα στα πανιά των εταιρειών να ξεζουμίζουν τους εργάτες με 12ωρα, δουλειά με το κομμάτι, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, παντός καιρού, με συνεχόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, με συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους. 

Οι διανομείς ξέρουν πολύ καλά, ότι η εκμετάλλευση έχει χτυπήσει κόκκινο, το νέο φρούτο!! των δήθεν συνεργατών (freelancing), δλδ δουλειά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ήρθε για να ενισχυθούν τα κέρδη των  εταιρειών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πολλοί μετανάστες εργάτες  δουλεύουν με χειρότερους όρους: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» – «εργολάβους», με μεροκάματα πολύ χαμηλότερα, ή με αδήλωτη εργασία υπό την απειλή της απέλασης.

Υπάρχει σήμερα όμως θετική εμπειρία από τον μεγαλειώδη αγώνα των διανομέων στην efood και σε άλλους χώρους δουλειάς, που με  τον οργανωμένο, μαζικό, ενωτικό αγώνα, με την αλληλεγγύη, κέρδισαν δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  1. Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
  2. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
  3. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Εκφράζουμε την αλληλλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της WOLT- Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά  τους.