Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – 26/2/22 – 11πμ – ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ. απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Κω, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, τις γυναίκες και την νεολαία

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 11:00 Πλ. Ελευθερίας

Ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας μας!

Ως εδώ και μη παρέκει.

Οι αντοχές μας έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια μας, στο νησί του Ιπποκράτη στην Κω εδώ και 2 χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, χειρότερα πάμε και όχι καλύτερα. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπάρχει μόνο στην πόλη, κι αυτό ανοιγοκλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού, στα χωριά μας καμία δομή του ΕΟΔΥ, το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας άδειο, το ΕΦΚΑ υποστελεχωμένο.

Είναι απαράδεκτοι όλοι αυτοί που έχουν αφήσει στην μοίρα τους 35.000 μόνιμους κατοίκους να τρέμει το φυλλοκάρδι τους μην αρρωστήσουν. 

Σε κλίμα μεγάλης ακρίβειας με την βενζίνη να αγγίζει τα 2€, οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι 300 με 400€ στα σπίτια μας, με το καλάθι του Σούπερ Μάρκετ βδομάδα την βδομάδα να έχει όλο και λιγότερα είδη, οι μισθοί να παραμένουν στα τάρταρα, η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική, χρηματοδοτούν αδρά για άλλη μια φορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από άλλα μονοπάτια, βλέπε 250 αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι σε αυτά τα δύο χρόνια, αφήνοντας στην μοίρα τους χιλιάδες εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες. 

Για εμάς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα λέει η κυβέρνηση, για εμάς που καλύπτουμε το 95% των κρατικών εσόδων μέσα από την φοροληστεία πρέπει να αποδεχτούμε, τους χαμηλούς μισθούς, τα άδεια νοσοκομεία, τις ελλείψεις στην παιδεία και τόσα άλλα, αρκεί να υπάρξει ανάπτυξη όπως μας λένε που όμως είναι για τους λίγους.

Το βλέπουμε κι εδώ στο νησί μας, όλοι μιλάνε για μια τουριστική σαιζόν που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, άραγε μήπως θα καλυτερεύσουν οι μισθοί των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, θα μπορέσουν οι μικροί έμποροι να κρατήσουν τα μαγαζιά τους, οι μικρό αγρότες να καλύψουν τα έξοδα τους και να πουλούν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητική τιμή;; Προφανώς και όχι γιατί το χρήμα θα κατευθυνθεί στις τσέπες των μεγάλων τουριστικών ομίλων.

Τίποτα για τον τόπο μας, τίποτα για τον Κωακό λαό. Όσοι έρχονται ξανά και μιλούν για την τουριστική ανάπτυξη στον τόπο μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας, κυβέρνηση, Δημοτική αρχή, Περιφερειακή Αρχή και οι υπόλοιποι που συμφωνούν με αυτά ασχέτως τις επιμέρους διαφωνίες τους.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους
 • Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη της Κω και στα χωριά.
 • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου Κω, ΕΦΚΑ ΚΩ, του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Να ξεπαγώσουν τώρα όλα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.
 • Μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία με μόνιμες προσλήψεις, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας. Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
 • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης του ΕΝΦΙΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μείωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά μας.
 • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου στα λαϊκά σπίτια. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.
 •  Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. 
 • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ή φόρους για τους ανέργους.
 • Την απαλλαγή καταβολής τροφείων στους ΒΦΝΣ του νησιού. 
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων με την αστική συγκοινωνία από και προς την εργασία τους, δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.
 • Μείωση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων.