Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Συνέντευξη αναπλ. Προέδρου ΕΚΒΣΔ για τις εξελίξεις στον όμιλο Κυπριώτη στην Κω

Συνέντευξη παρέθεσε η αναπληρώτρια πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κική Μακρή, στην ΕΡΑ Ρόδου σχετικά με τις εξελίξεις στον όμιλο Κυπριώτη στην Κω μετά την τριμερή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της διοίκησης του ομίλου, του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω στο ΣΕΠΕ Κω.

Ξεκινώντας την συνέντευξή της κάλεσε όλους τους εργαζομένους στον κλάδο του Τουρισμού, και ιδιαίτερα του εργαζομένους στον Όμιλο Κυπριώτη, στην 2η κοινή σύσκεψη του ΕΚΒΣΔ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω για τον καθορισμό των επόμενων διεκδικητικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, την Πέμπτη 15/07/2021, στις 7μμ, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως ο όμιλος -σε μία παραδειγματική κίνηση αναλγησίας των μεγαλοξενοδόχων απέναντι στους εργαζόμενούς τους- παραμένει μόνο στη δήλωση πως δεν θα λειτουργήσει, αφήνοντας στον αέρα τους 700 εργαζόμενους που απασχολούσε τα τελευταία χρόνια, μην αναγνωρίζοντας καμία υποχρέωση απέναντί τους. Παράλληλα, τόνισε την ειρωνεία της στάσης αυτής, όταν ήταν ο ίδιος ο όμιλος και οι εκπρόσωποί του που σε κάθε δικαστική διαμάχη με τις τράπεζες για διευθέτηση των δανειακών του συμβάσεων χρησιμοποιούσαν αυτές τις θέσεις εργασίας ως μοχλό πίεσης.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι το ίδιο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που δίνει το “ελεύθερο” στον όμιλο Κυπριώτη να “πετά” τους εργαζόμενους χωρίς προειδοποίηση και χωρίς καμία ενόχληση. Για αυτό τον λόγο η αναπληρώτρια πρόεδρος προειδοποίησε πως το Εργατικό Κέντρο δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα ζητήσει την παρέμβαση και του Υπουργείου Εργασίας για να ενεργοποιήσει το δήθεν “δίχτυ ασφαλείας” της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου περί την αγοραπωλησία τμημάτων του ξενοδοχειακού ομίλου, τόνισε πως στόχος του ομίλου είναι “(…)να αποφύγει την οποιαδήποτε υποχρέωση προκύπτει από τις τωρινές συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό και τις όποιες μελλοντικές με όποιο καθεστώς κι αν ο όμιλος λειτουργήσει(…)” και πρόσθεσε πως δεν θα περάσει έτσι, καθώς θα διεκδικήσουν όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του ομίλου απέναντι στους εργαζόμενους του, ανεξάρτητα από το εάν οι συνάδελφοι επέλεξαν να εργαστούν σε άλλα ξενοδοχεία για να τα βγάλουν πέρα.