Ανακοινώσεις ΕΚΒΣΔ

Υπόμνημα Εργατικού Κέντρου & Σωματείου Ξεν/λων Κω προς τον ΟΑΕΔ

Κως 26/03/2021

κ. Διοικητά,

Σε συνέχεια του υπομνήματος που είχαμε καταθέσει στον Οργανισμό στις 20/01/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 2882/20-01-2021 παραμένουν αναπάντητα εκ μέρους σας, τα δίκαια αιτήματα των ανέργων της περιοχής και πανελλαδικά.

Πέρα από την δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, και αυτή όχι για όλους, δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση για τα αιτήματα που συνολικά σας καταθέσαμε.

 Με βάση τις απαντήσεις που μας δώσατε, μας παραθέσατε  νόμους και τροπολογίες για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Οι άνεργοι δεν είναι ανίδεοι ως προς την νομοθεσία, ούτε κι εμείς ως σωματεία της περιοχής.

Όπως γνωρίζετε τη σεζόν του 2020 πολλοί εργαζόμενοι δεν απασχολήθηκαν αφού αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που δεν επαναλειτούργησαν. Επίσης επιχειρήσεις που λειτούργησαν, με πρόφαση την πτώση της τουριστικής κίνησης, έκαναν μειωμένο αριθμό προσλήψεων κατά την διάρκεια της σαιζόν και έτσι σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν την προϋπόθεση το προσωπικό που εργάζεται τη χειμερινή περίοδο να είναι κάτω του  25%, ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικές, σύμφωνα με το νόμο 1545/85. Με συνέπεια οι εργαζόμενοι – άνεργοι  να μην τηρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας όσοι συμπλήρωσαν τον αριθμό 50 ενσήμων.

Κατά συνέπεια με βάση αυτή την απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας αεροδρομίου, υπηρεσίες εστίασης, μεταφορές που είτε δεν  επαναλειτούργησαν είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας.

Η ανεργία δεν είναι επιλογή μας. Δεν θα επιλέξουμε την σιωπή απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.

Ως Διοικητής του ΟΑΕΔ έχετε την ευθύνη να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στον χρυσοφόρο κλάδο του τουρισμού, που όμως το χρυσάφι πήγες στους λίγους και όχι στους δημιουργούς του.

Για άλλη μια φορά ρωτάμε κύριε Διοικητά;;;;

Τι μέτρα διατίθεστε να πάρετε, τι παρεμβάσεις να κάνετε και τι θέση θα κρατήσετε, στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των σωματείων, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζομένους για την πραγματική στήριξη των ανέργων;

Σας υπενθυμίζουμε τα αιτήματα του κινήματος:

  • Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς δουλειά, στο ύψος των 600ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την στελέχωση  του ΚΠΑ2 Κω με μόνιμο προσωπικό.

Για τις Διοικήσεις